aspen F10 – zvučnik savršene veličine za svaku sobu

Revolucionarna Aspen serija zvučnika postavlja nove standarde u kućnoj audio reprodukciji. Uvođenjem najkompaktnijeg zvučnika u seriji -, FR10 moguće je unijeti čaroliju u svačiji dom.

Aspen serija zvučnika predstavlja vrhunac 50-godišnjeg iskustva u industriji. Znanje o intimnim detaljima što djeluje, što ne. Što je potrebno da zvučnik nestane i ostavi samo čaroliju glazbe. Osmišljavanje bezkompromisne skretnice, konstrukcija kabineta bez koloracija, konstrukcija lagana za pokretanje sa bilo kojim pristojnim pojačalom snage. Kada driveri najnaprednijih proizvođača ne zadovoljavaju zahtjevne standarde, koriste se vlastito dizajnirani driveri i radijatori. U svakom pogledu, FR10 će nadmašiti očekivanja o tome što mali samostojeći zvučnik može učiniti.

Više nema kompromisa. Prekrasan za slušanje, vizualno lijep uklapa se u sobu bilo koje veličine, sa zapanjujućim basom. Aspen FR10 je ostvarenje sna.

Pristupačan zvučnik bez kompromisa. Aspen FR10 zvučnik je full-range, suvremeni zvučnik koji se uklapa u sve sobe i proračune. S zvukom koji puni prostoriju, izuzetno niskim bas odzivom do 30 Hz, aspen FR10 koristi ribon tehnologiju kao i njegovi veći kolege, ali u manjem i pristupačnijem paketu. Ako ozbiljno razmišljate o vrhunskom zvuku, FR10 je možda savršen zvučnik za vas.

FR10 je pripadnik malog broja pravih full range zvučnika koji prekrivaju frekvencijski raspon od 30 Hz do preko 20 kHz gracioznošću, dinamikom, slamom i niskim izobličenjem – te koji mogu raditi u bilo kojoj maloj do srednjoj prostoriji. Ono što je snimljeno na je upravo ono što ćete čuti s rezolucijom većom od dosadašnjeg doživjaja. Gracioznost, ljepota, PRaT, snaga i muzikalnost koja se rijetko pronalazi među ekvivalentnim ponudama.

Zvučnici su praktično dio obitelji. Svojom prisutnošću ukrašavaju domove i životne prostore unoseći radost glazbe u naše živote. Za razliku od elektronike koja ih pokreće, postizanje najboljih performansi ovisi o pravilnom postavljanju i optimiziranim parametrima prostorije. Aspen FR10 dizajniran je da se lakše uklopi u bilo koje životno okruženje i postiže optimum uz minimalnu kompliciranost vezanu za postavljanje u potrazi za maksimalnim mogućnostima. Iako FR10 kao i svi zvučnici visokih performansi, cijeni malo prostora za disanje između njih i prednjeg zida, postavljanje u prostoriju za najbolje performanse je jednostavno. Koristeći priloženi detaljni vodič i CD, samo postavljanje, setup, od raspakiranja do reprodukcije glazbe, ide lako u nekoliko kratkih sati.

Daleko najvažniji dio u HiFi lancu je zvučnik. Ako on ne može reproducirati ono što dolazi iz elektroničkog lanca bespovratno se gube glazbene informacije. Za postizanje svih glazbenih zahtjeva, dizajneri su tijekom godina pokušavali iskoristiti sve tehnološke mogućnosti: elektrostati za detalje, konvencionalni driveri za dinamiku, planari za transparentnost, riboni, kupole, horne, open baffle, bipoli, dipoli. Popis je praktično beskrajan, a izbori uz neizbježne zvučne kompromise zastrašujući. S gotovo 50 godina zajedničkog radnog iskustva u PS Audiu odlučili su dizajnirati zvučnik za svaku primjenu, veličinu sobe i proračune. U seriji Aspen od FR30, preko FR20 do FR10. Svaki pojedinačno je vrhunski full range zvučnik te ukupno pokrivaju raspon  od malih do velikih soba te zadovoljavaju sve proračunske potrebe. FR10 će se uklopiti u malu do srednju prostoriju i pružiti će energičan bas do 30 Hz. Za visoki spektar, FR10 koristi isti aspen planarni visokotonac koji se nalazi u FR20 i FR30. Za naš legendarni otvoreni midrange FR10 se oslanja na istu planarnu tehnologiju kao i u njegovim većim kolegama.

Srce i duša bilo kojeg zvučnika su driveri. Svaki driver mora biti optimiziran za područje rada. U razvoju FR10 je postalo očito da nije moguće nabaviti visoko dinamične izlazne upravljačke programe s ultra niskim izobličenjem koji su potrebni za izradu FR10. Počeli smo s vlastitim viskokotoncem i srednjetoncem jer se radi o dva najkompliciranija drivera za usavršavanje. Rad na visokim frekvencijama bez obojenosti ili izobličenja zastrašujući je zadatak. Kod FR10 koristi se tehnologija koja ima brzinu elektrostata s dinamikom klasičnih drivera. Planarni magneti su driveri ultra niskih izobličenja pokretani prednjim i stražnjim magnetskim strukturama koje nude inherentnu linearnost kroz simetrične “push-pull” neodimijske motorne strukture, te direktno pokretane dijafragme ultra niske mase bez loma konusa ili kupole, bez induktivne modulacije ili izobličenja koje muči tradicionalne drivere. Niskotonsko područje pokriva 6.5“ driver velike ekskurzije koji su u skladu slobodom i transparentnosti planarnih drivera. Za smanjenje izobličenja, koristi se posebno podijeljeni magnetski razmak i dvostruki Faradayev prsten za nisku, linearnu induktivnost i široku propusnost. Dodajmo progresivni Nomex spider s ušivenim olovnim žicama. Kako bi se postigla maksimalna linearnost i bas ekstenzija implemenirana su 3 stražnja pasivna radijatora.

Dizajn kućišta Aspen FR10 ima unutarnju strukturu potrebnu za sjajan zvuk, te vanjski izgled koji odgovara našim domovima. Industrijski dizajn poznatog Studija 63, elegantan izgled i manji footprint nadopunjuju svaki dekor. Završni sloj je s 20 slojeva visokokvalitetnog laka. Konstrukcija od MDF-a sa oblikovanom prednja pločom formiranom od gustog, krutog i dobro prigušenog visokotehnološkog kompozitnog materijala. Zakrivljeno dno počiva na čvrstoj aluminijskoj podlozi s velikim mesinganim šiljcima s uklonjivim vrhovima i integriranim plastičnim nogama za tvrde površine (i za pomoć u postavljanju zvučnika).

Features:

 • FULL-RANGE 3-WAY SYSTEM
 • 86.5 dB SENSITIVITY
 • ONE 2.5″ PLANAR RIBBON TWEETER
 • 8″ PLANAR RIBBON MIDRANGE
 • TWO 6.5″ LOW DISTORTION HIGH EXCURSION WOOFERS
 • THREE 6X9” HIGH EXCURSION PASSIVE RADIATORS
 • NON-WOVEN CARBON FIBER SKIN ON ROACELL FOAM CORE WOOFER CONES
 • THERMOSET FIBERGLASS RESIN FRONT BAFFLES
 • SMOOTH AND FULL OFF AXIS RESPONSE
 • ONE PIECE CABINET FOR EASY SETUP
 • SOFT RUBBER FEET WITH REMOVABLE STAINLESS STEEL SPIKES AND MILLED ALUMINUM TOP CAP NUT
 • EASY TO POSITION FOR BEST PERFORMANCE
 • HEAVY INTERNAL BRACING FOR LOW CABINET VIBRATION
 • CUSTOM FILM CAPACITORS & PREMIUM AIR-CORE INDUCTORS
 • MAGNETICALLY ATTACHED GRILLES
 • MILLED, GRAINED AND ANODIZED ALUMINUM BASE

 

Specifications:

Color Options Satin White, Satin Black
Enclosure Type Passive radiator (three 6×9” oval rear-firing)
High Frequency Transducer 2.5” planar magnetic with Teonex diaphragm
Mid Frequency Transducer 8” planar magnetic with Teonex diaphragm
Low Frequency Transducer 2 x 6.5” woofers, cast frame, non-woven carbon fiber PMI foam sandwich cone, advanced magnet structure
Crossover Frequency 550 Hz, 1750 Hz – Linkwitz-Riley 4th order acoustic
Sensitivity (2.83V @ 1M) 86.5 dB
Nominal Impedance 4 ohm (3.3 ohm minimum impedance)
Recommended Amplifier Power 50-125W
Frequency Response 32 Hz-20 kHz (-6dB) half space, 25 Hz (-6 dB) in-room
Dimensions (HxWxD) 41.5” x 11.75” x 16.25” with base (8” width not including base)
Net Weight 75 lbs (34.1 kg)

 

PS Audio cjenik: MA-PS-Audio-December-2023-price-list.pdf

Stranice proizvođača: aspen FR10 Loudspeaker – PS Audio

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top