Noviteti: PS Audio Stellar DAC/preamp i stereo/mono pojačala

Predstavljanjem tri nova uređaja koja će se u maloprodaji u Hrvatskoj naći od sredine ožujka 2017., odnosno modela iz serije Stellar, PS Audio ponosno ulazi na tržište nešto nižeg cjenovnog razreda. Konkretno je riječ o modelima digitalno-analognom pretvaraču Stellar Gain Cell DAC, S300 stereo pojačalu i mono blokovima M700.

Trojka novih uređaja najavljena je početkom godine, vrlo samozatajno na web stranicama tvrtke. No bez obzira na ‘lake’ cijene (Gain Cell Dac: 15.980 kn, Stereo 300: 14.390 kn, Mono 700: 28.780 kn), ipak je riječ o masivnim uređajima, od kojih svaki teži 12 kg, a firma iz Colorada poznata je po posvećivanju pažnje detaljima i kvalitetnoj konstrukciji.

 

 

Osnova DAC-a je Sabre 32-bitna Hyperstream arhitektura, za koju dizajn potpisuje glavni inženjer tvrtke Bob Stadtherr (dizajner uređaja Digital Lens i Power Plant). Sekcija pretpojačala podržava višestruko napajanje, potpuno simetričnu Class-A analognu izlaznu fazu i nema kondenzatora na putu signala. DAC podržava asinkroni USB, DSD i PCM-audio standardno sučelje I²S. Izlazna jakost regulira se uz pomoć kontrolera koji je PS Audio izvorno razvio prije 15-ak godina: analog Gain Cell. Modeli S300 i M700 sadrže sličnu ulaznu fazu, a u press materijalima se navodi da je reprodukcija „ispunjena teksturom i energijom koja tjera na pokret, do mjere koja će iznenaditi i najzagriženije audiofile.“

„Gain Cell elegantno rješava temeljni problem u konstrukciji pretpojačala: regulaciju jakosti zvuka. Gotovo sva analogna pretpojačala koriste dodatne elemente za regulaciju jakosti koji loše utječu na zvuk, primjerice potenciometre, prigušnike, releje, preklopnike,… Gain Cell eliminira taj problem bez dodatnih sklopova na putu signala, tako da se razina pojačanja mijenja u skladu s kontrolama na prednjoj ploči.“

Kako navodi PS Audio, najveći izazovi pri razvijanju nove serije su bili imperativi dostupne cijene bez zakidanja na kvaliteti zvuka. Uskoro očekujemo i prve recenzije, a ako vas zanimaju komentari beta-testera, možete ih pročitati ovdje .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top