Novi Mobile Fidelity zvučnik “SourcePoint 10” dizajnirao je Andrew Jones, odgovoran za dizajn mnogih komercijalno i kritički uspješnih zvučnika u proteklih nekoliko desetljeća. Nakon više od 40 godina iskustva u industriji (rad s KEF-om, Infinityjem, Pioneerom, TAD-om i ELAC-om ) sada MoFi-jev glavni dizajner zvučnika izradio je dvostazni SourcePoint 10 počevši od nule – od praznog lista papira. Otprilike dvije godine kasnije, stigao je do prekrasnog standmounta koji je najbolji model u njegovoj nagrađivanoj karijeri.

Jones je osmislio SourcePoint 10 za ljubitelje glazbe svih vrsta — bilo da preferirate opuštajuće ili agresivne melodije, akustične, električne materijale, glazbu širokog vremenskog raspona, velikog broja umjetnika… SourcePoint 10 prenosi sve bez predrasuda.

Nakon istraživanja, velikog broja testiranja i eksperimenata koji su odrađeni u Jonesovom privatnom studiju, SourcePoint 10 je konfiguriran oko posebno izrađenog koncentričnog midbass drajvera od 10 inča i visokotonca s mekom kupolom od 1,25 inča koji je centriran unutar membrane woofera. Kao dio point source izvora bas membrana djeluje kao valovod za visokotonac kako bi se uskladila usmjerenost i maksimizirala efikasnost visokotonca.

Osnova zvučnika je inovativni magnetski sustav “Twin Drive”. Dizajniran sa snažnim neodimijskim magnetima koji kada se kombiniraju proizvode ekstremno linearnu pogonsku silu niskih izobličenja. Dvostazna skretnica neprimjetno stapa woofer s visokotoncem kako da bi se dodatno smanjile out-of-band anomalije.

SourcePoint 10 gradi se na povjerenju koje je Mobile Fidelity počeo uspostavljati sa svojim renomiranim Original Master Recordings prije više od četiri desetljeća. SourcePoint 10 nastavlja misiju tvrtke da stvori prvorazredne komponente koje poštuju studijsko naslijeđe Mobile Fidelityja i pomažu u formiranju kompletnog lanca od izvora do izlaza uz pridržavanje koncepta čistoće signala, vjernosti i preciznosti.

SourcePoint 10 ima osjetljivost od 91 dB, može se koristiti sa širokim spektrom pojačala i može se pohvaliti frekvencijskim rasponom od 42 Hz do 30 kHz. Dimenzije su 368 x 572 x 422 sa grill-om. Dostupan je bez stalka ili sa namjenskim stalcima dizajniranim po narudžbi za optimiziranje položaja i stabilnosti zvučnika.

Konstruktor je odabrao 10 inča kao idealnu veličinu za dvosmjerni koncentrični drajver kako bi se minimiziralo pomicanje membrane i proizveo duboki bas. Bas driver je izrađen od mješavina papirne mase i razvijen stožasti oblik koji optimiziraju rezonantno ponašanje i ispunjavaju zahtjeve valovoda visokotonca. Visokotonac je mekana 1,25 inčna kupola može raditi na točki skretnice od 1,6 Khz zahvaljujući širokom okružujućem zvučniku i voicecoilu velikog promjera.

SourcePoint 10 pokreće magnetski sustav koji MoFi naziva “Twin-Drive”. Precizno spojeni neodimijski magneti za woofer i visokotonac koji pomažu jedan drugom. Magnetska struktura izgrađena za stvaranje potpuno simetričnog magnetskog polja, koje eliminira modulaciju toka da bi se dobila iznimno niska intermodulacijska izobličenja i precizna reprodukcija.

SourcePointa 10 je napravljen od pravog drva debljine jednog inča, sa opsežnim unutarnjih ukrućenjima te obrađene prednje ploče debljine dva inča.

 

 

Media Audio Cjenik

Mobile Fidelity Info

SourcePoint 10 White Paper

Stereophile review

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top