Magico najavljuje zvučnik S5.

Godine 2023. pokrenuta je nova generacija – serija S. Prvi zvučnik serije (S3) prepoznat je širom svijeta kao revolucionarni dizajn. Obzirom da se 20-ta godišnjica tvrtke slavi 2024. godine, novi S5 zvučnik nastavlja ono što je počelo s S3, nudeći još veće performanse. Magico S5 sadrži brojna poboljšanja u znatno većem paketu uz zadržavanje elegancije po čemu je S serija poznata.

Sveobuhvatan proces dizajniranja

Magico S5 uživa prednosti proizašle iz dugotrajnog razvojnog projekta koji je akumulirao znanje i procese koji se koriste u hvaljenoj seriji M. Polytec laserski vibrometar iskorišten je za precizno mjerenje najmanjih vibracija kabineta i za kalkulaciju razine zvučnog tlaka koje generiraju. To je omogućilo Magicu da ih uzme u obzir vrlo rano u procesu projektiranja što rezultira željenim ciljem: kabinet S5 ne kolorira zvuk.

„Near-Field Scanner Robot“ Klippel omogućuje višestruka 3D akustična mjerenja oko S5 te daje kompletan izgled zvučnog odziva u osi i izvan nje. Ovi podaci omogućili su dodatno približavanje  teorijski idealnim vrijednostima akustičnog odziva višesmjernog zvučnika.

Dizajnirano kućište

Nanovo dizajnirani aluminijski kabinet zakrivljenog oblika, optimiziran pomoću simuliranog 3D prikaza, te modeliran radi smanjenja unutarnjih rezonancija maksimizira krutost uz omogućavanje optimalnog dampinga. Prednjica je zakrivljena za minimalne difrakcijske efekte. Unutarnji volumen S5 povećan je za 31% u odnosu na prethodnu verziju. Veći bas kabinet omogućuje niskofrekventni odziv za 5 Hz niži (do 20 Hz) zadržavajući istu osjetljivost (88dB).

Inovativna tehnologija drivera

Tehnologija drivera ključna je za sve Magico zvučnike. Ključna promjena u odnosu na prethodne modele je aluminijsko-saćasta jezgra u sendviču sa površinom od ugljičnih vlakana ojačanih grafenom. Revolucionarna struktura jezgre (Nano-Tec v.8) membrane moguća je jedino s nedavno razvijenim tehnikama proizvodnje,  omogućuje tanju i laganiju membranu uz učinkovitije prigušenje. Rezultat je manje izobličenje ranijih postignuća.

Osim znatno poboljšane konstrukcije membrane, tu je nova generacija šasije drivera. Struktura šasije treće generacije poboljšava mehaničke i akustične parametre. Višestruko poboljšane raspodjele sila, bolji dizajn ovjesa i konfiguracija koja izjednačava dinamičke sile. Nova šasija postiže idealnu kombinaciju krutosti i prigušenja, uz minimalan akustični utjecaj smanjenjem modova i maksimiziranjem protoka zraka.

All-star driveri

Srednjetonac S5 promjera je 6″ s zavojnicom od 3″. Koristi Magico Nano-Tec v.8 membranu i ugrađen je u šasiju treće generacije. Ovaj driver ima dva iznimno velika neodimijska magneta,  bakrenu kapu i titanska zavojnica. Srednjetonac S5 postavlja novu referentnu vrijednost za mjerene performanse u frekvencijskim i vremenskim domenama. Rezultat je srednjetonska čistoća koja ostavlja bez riječi.

Za bas u S5 zadužen je par od 10″ woofera. Svaki driver ima 5″ titansku zavojnicu, Nano-Tec v.8 membranu i šasiju treće generacije. Woofer je sposoban za pola inča linearnog kretanja s najmanjim mogućim izobličenjem za driver njegove veličine. To omogućuje S5 da pruži točne, nenarušene niske frekvencije uz visoku maksimalnu razinu zvučnog tlaka, zadržavajući vjernost izvoru.

Visokotonac se temelji na modelu koji se koristi u seriji M. Promjera 28 mm koristi berilij dijafragmu presvučenu dijamantnim premazom. Motorni sustav sa neodimij magnetom daje najmanja moguća izobličenja uz veću upravljivost energijom od prethodne S serije. Pažljivo FEA modeliranje omogućilo je Magicu poboljšanje mehaničkog i akustičnog izvedba stražnje komore.

Dokazani dizajn skretnice

Trosmjerna eliptična simetrijska skretnica S5 (ESXO) ima akustični cilj 24dB koristeći Linkwitz-Riley filter. Maksimalna frekvencijska i fazna linearnost je postignuta uz zadržavanje intermodulacijskog izobličenja na razini nepostojećeg. S5 koristi najsuvremenije komponente njemačkog Mundorfa, uključujući MResist Ultra otpornike. Novost na S5 su Mundorf MCoil folijske zavojnice koje smanjuju šum minimziranjem mikrofonije.

Oprema

S5 je dostupan većem broju premium završnih obrada: šest Softec izbora bogatih dubinom boje, glatkih na dodir te vrlo izdržljivih; i šest High Gloss finiša stručno su poliranih do vrhunskog površinskog sjaja. Sustav baze sa tri noge koristi „constrained-layer“ damping i vrhunske materijale.

S5 Specifications

 • Configuration: 3-way, 4-driver design
 • Tweeter: 1.1” (28mm) MB5FP pure-beryllium, diamond-coated diaphragm
 • Midrange: 6” MA6004RTC Mk2 midrange driver
 • Woofer: 10” MAG10508 RTC bass driver (2)
 • Sensitivity: 88dB
 • Impedance: 4 ohms
 • Frequency Response: 20Hz—50kHz
 • Recommended power: 50W—1000W
 • Dimensions: 121.2cm x 49cm x 48.5cm (measurements with outriggers)
 • Weight: 118.8kg
 • Note: All features and specifications subject to change.
 • Ship date: Q3 2024

Narudžbe S5 u 2024. godini uključivati će posebnu kutiju za pribor koja slavi Magicovu 20-tu godišnjicu. Ova uspomena je dizajnirana i izrađena posebno za S5, sa sa serijskim brojevima zvučnika i Magicovim logotipom za “20” godišnjicu.

Stranice proizvođača: Magico Loudspeakers — Music. Revealed. (magicoaudio.com)

Magico cjenik: Magico MPC 2023-10-10.xlsx (mediaaudio.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top