Nakon ljetnog zatišja, na hrvatskom je tržištu od jeseni dostupna nova serija zvučnika Sonus faber Olympica. Hrvatska premijera Olympice najavljena je za zagrebački regionalni sajam AV Show 2013 koji će se održati u hotelu Sheraton (18.10. – 20.10.2013.), tako da ćete tom prilikom moći sami osjetiti o kakvim je zvučnicima riječ. Sve detalje i specifikacije možete pročitati u nastavku ovog posta, a što se cijene tiče, ovo su maloprodajne cijene za tri modela: Olympica I: 36.800 kn par, sa stalcima 44.000 kn, Olympica II: 59.800, Olympica III: 79.800kn.

Opis i specifikacijeOakley sunglasses Wholesale

U znak sjećanja na ostavštinu velikana talijanske arhitekture Andree Palladija, Sonus faber je dizajnirao novu seriju zvučnika Sonus faber Olympica, kao posvetu Teatru Olimpico u Vicenzi. Zgrada kazališta predstavlja vrhunac skladnog oblikovanja, proporcionalnosti i senzibiliteta; riječ je o hramu geometrijske preciznosti u jeziku glazbe, mediju za postizanje akustičnog bogatstva.

 cheap air jordan shoes

obrada_drva

U samoj izradi zvučnika korišteni su prirodni materijali, drvo i koža. Projekt Sonus faber Olympica sastoji se od serije pasivnih akustičnih zvučnika koji se nastavljaju na postojeće serije u programu tvornice iz Vicenze, a kojima je zajedničko korištenje dva kultna Sonus faber materijala: drvo oraha i koža. Serija se sastoji od tri modela Olympica I (2-stazni bookshelf zvučnik), Olympica II (3-stazni samostojeći zvučnik) i Olympica III (3-stazni samostojeći zvučnik), a publici su predstavljeni na prestižnom sajmu Munich High End 2013.air jordan Review

Ovim je proizvodom Sonus faber postigao ravnotežu između izvornog stila i značajnih elemenata tehnoloških inovacija, kombinirajući suvremene težnje i klasične stilske kanone Sonus fabera. Serija Sonus faber Olympica nastavlja tradiciju korištenja izuzetnih materijala i inovativne konstrukcije, u kombinaciji s vrhunskim performansama i kvalitetom izrade. Svi zvučnici Sonus faber Olympica serije proizvode se u Italiji. Pri njihovom dizajniranju, konstruktori su započeli svoj rad ‘od nule’. Nijedna komponenta, element ili dizajnerska značajka nije preuzeta od prijašnjih modela, već je korišteno kumulativno iskustvo i tehnologija kako bi se osmislile nove strukture kabineta i driverske komponente.

 

 

kabinet_unutrasnjost

Dizajn kabineta

Prevladava korištenje prirodnog orahovog drva, tako da su gornja i donja ploča izrađene su od punog oraha. Svi spojevi izvedeni su od svijetlog javorovog drva u orahovom finišu, ili od tamnog javorovog drva u grafitnom finišu. Sama forma predstavlja sintezu svega onoga što smo naučili iz dizajna Aide i klasične forme lire. Važna razlika leži u asimetričnom kabinetu, prvi takve vrste iz Sonus fabera. Asimetrija ima svoju svrhu: prvo, smanjuje unutrašnju rezonanciju eliminiranjem paralelnih površina; i drugo, daje prostor za novi bas refleks sustav.

Gornji je dio prekriven prirodnom kožom (sa istaknutim šavovima i utisnutim logom Sonus fabera) i aluminijskim prstenom. Prednja ploča prekrivena je prirodnom kožom, sa skrivenim vijcima, a stražnja strana je isto prekrivene kožom, s utisnutim serijskim brojem i spojnim terminalima. Novi bočni refleks port smješten je okomito sa stražnje strane zvučnika. Prekriven je perforiranom metalnom mrežicom.ray ban eyeglasses

Kod bookshelf modela, posebni stalak od anodiziranog aluminija (derivacija Guarneri modela) omogućava postavljanje zvučnika pod određenim kutom. Kao i samostojeći zvučnici, ima podesive podloške od nehrđajućeg čelika, radi bolje stabilnosti i dugovječnosti.

Driver, skretnica i bas refleks

Svi Sonus faber Olympica modeli sadrže nove drivere iza kojih stoji Sonus faber konstruktorski tim, uključujući i nove lijevane košare koje istovremeno omogućavaju i čvrstoću i akustičnu transparentnost. U membranama se kao i obično koriste prirodni materijali kao što je svila za visokotonce i celulozne smjese za srednjetonac i woofer. Preciznije: 29 mm visokotonac sadrži DAD tehnologiju i neodimijski magnet, izveden iz Aide; 150 mm srednjetonac s kupolom izrađenom od zaštićene smjese celuloze, Kapok i Kenaf vlakana; 180 mm woofer s konusom sendvič strukture izrađenog od celulozne pulpe i čvrste sintetske pjene.

Skretnica je rezultat preciznih računalnih izračuna i pažljivih slušnih testova. Sastavljena je od komponenti istaknutih svjetskih proizvođača. Bas refleks sustav samo je srce ovog projekta, i dizajniran je kako bi se osigurala brzina artikulacije i ekstenzije niskih frekvencija. Riječ je o sofisticiranom pristupu u konstrukciji bas refleks sustava, pri kojem se polazi od koncepta aerodinamičnih rješenja laminarnog strujanja, čime su se bavili Onken i Jensen tijekom zlatnog doba hi-fi dizajna. Gradeći na tim načelima, Sonus faber uvodi vlastite inovacije, kao što je Stealth Reflex sustav.

Zaštićeni patent Sonus fabera trenutno se praktično primjenjuje u modelima The Sonus faber i Aida, a zaobljeni oblik cijevi osnova je zvučnika u ‘obliku pačjeg repa’. Istraživanja na polju aeronautike dovela su do optimalnog rješavanja bočnih otvora i aerodinamične anti-turbulentne kontrole strujanja zraka na izlazu, kroz foliju od nehrđajućeg čelika, za što se koriste precizno postavljene rupice. Ovakav sustav, sa okomitim i bočnim laminarnim izlazom, omogućava postavljanje zvučnika tako da refleks izlaz može biti usmjeren prema unutra ili prema van, ovisno o akustici prostorije i osobnom ukusu.

Olympica_Iwomens oakley sunglasses

OLYMPICA I

USTROJ

2-stazni, sa stalkom, paralaminar stealth flow bas refleks zvučnik.

KABINET

Poboljšani dizajn u obliku lire, ploče kabineta progresivne debljine i trostrukog zaobljenja, sustav prigušenja rezonantnih vibracija. Vertikalne spojnice od punog oraha.

VISOKOTONAC

Sonus faber “Arrow Point” DAD (Damped Apex Dome, sinteza klasične kupole i prstenastog pretvornika) 29XTR2. Dizajn Sonus fabera 29 mm moving coil driver. Novi neodimijski pogonski sustav omogućava ultra dinamičnu linearnost.

MIDWOOFER

Sonus faber MW15XTR. Sonus faber dizajn: 150 mm srednjetonac ultra dinamične linearnosti. CCAW žica koristi se na kompozitnoj zvučnoj zavojnici bez pojave vrtložnih struja. Dinamično linearan magnetski pogon sadrži trostruke Kellog/Goeller prstenove. Posebno dizajnirana membrana, izrađena od neprešane mješavine celuloze, Kapok, Kenaf i prirodnih vlakana, sušena je na zraku i pruža izrazito prirodan zvuk. Kako bi se dodatno spriječile rezidualne koloracije, korišten je viskozni površinski sloj.

SKRETNICA

Nerezonantna konstrukcija s progresivnom kosinom; optimizirani odaziv faze/amplitude pruža optimalne prostorno/vremenske performanse. Paracross topologija primijenjena je i na hi-passu visokotonca i na low-passu midwoofera, susretna frekvencija 2.500 Hz.

FREKVENCIJSKI ODZIV

50 Hz – 30.000 Hz, tuning port uključen

OSJETLJIVOST

87 dB SPL (2.83 V/1m)

NOMINALNA IMPEDANCIJA

4 ohma

PREPORUČENA SNAGA POJAČALA

40W – 150W, bez clippinga

DUGOROČNI MAKSIMALNI ULAZNI NAPON

(IEC-268-5)

20V rms

FINIŠ

Prirodni orah ili grafitni finiš sa višestrukim slojevima ekološkog laka srednjeg sjaja

DIMENZIJE

354 x 222 x 368 mm (HxWxD)

STALAK

708 x 287 x 376 mm (HxWxD)

DIMENZIJE

1068 x 287 x 435 mm (HxWxD)

 

Olympica_II

OLYMPICA II

USTROJ

3-stazni, paralaminar stealth flow bas refleks zvučnik.

KABINET

Poboljšani dizajn u obliku lire, ploče kabineta progresivne debljine i trostrukog zaobljenja, sustav prigušenja rezonantnih vibracija. Vertikalne spojnice od punog oraha.

VISOKOTONAC

Sonus faber “Arrow Point” DAD (Damped Apex Dome, sinteza klasične kupole i prstenastog pretvornika) 29XTR2. Dizajn Sonus fabera 29 mm moving coil driver. Novi neodimijski pogonski sustav omogućava ultra dinamičnu linearnost.

SREDNJETONAC

Sonus faber M15XTR. Sonus faber dizajn: 150 mm srednjetonac ultra dinamične linearnosti. CCAW žica koristi se na kompozitnoj zvučnoj zavojnici bez pojave vrtložnih struja. Dinamično linearan magnetski pogon sadrži trostruke Kellog/Goeller prstenove. Posebno dizajnirana membrana, izrađena od neprešane mješavine celuloze, Kapok, Kenaf i prirodnih vlakana, sušena je na zraku i pruža izrazito prirodan zvuk. Kako bi se dodatno spriječile rezidualne koloracije, korišten je viskozni površinski sloj. Korišteni su posebni koaksijalni anti-kompresori, dizajnirani s ciljem otklanjanja šupljinskih rezonancija i distorzija.

WOOFER

Sonus faber woofer W18XTR izravni je nasljednik 9” zvučnika iz Aide. Najistaknutiji aspekt woofera jest povezivanje high-definition zvuka, kao glavne prednosti sendvič-struktura, i zvuka srednjetonskog drivera. Cilj je postignut sendvič membranom koja kombinira jezgru od hi-tech sintaktičke pjene i vanjske ovojnice od celulozne pulpe. 1.5” zvučne zavojnice sa kontroliranjem vrtložnih struja, zajedno sa snažnim magnetskim pogonom, jamstvo su izvrsnih performansi, u smislu dinamike i linearnosti.

SKRETNICA

Nerezonantna konstrukcija s progresivnom kosinom; optimizirani odaziv faze/amplitude pruža optimalne prostorno/vremenske performanse. Paracross topologija primijenjena je i na hi-passu visokotonca i na low-passu midwoofera, cross-over 250 hz – 2.500 Hz.

FREKVENCIJSKI ODZIV

40 Hz – 30.000 Hz, tuning port uključen.

OSJETLJIVOST

88 dB SPL (2.83 V/1m).

NOMINALNA IMPEDANCIJA

4 ohma

PREPORUČENA SNAGA POJAČALA

50W – 250W, bez clippinga

DUGOROČNI MAKSIMALNI ULAZNI NAPON

(IEC-268-5): 20V rms.

FINIŠ

Prirodni orah ili grafitni finiš sa višestrukim slojevima ekološkog laka srednjeg sjaja

DIMENZIJE

1055 x 370 x 472 mm (HxWxD)

 

OLYMPICA III

USTROJ

3-stazni, samostojeći, paralaminar stealth flow bas refleks zvučnik.

KABINET

Poboljšani dizajn u obliku lire, ploče kabineta progresivne debljine i trostrukog zaobljenja, sustav prigušenja rezonantnih vibracija. Vertikalne spojnice od punog oraha.

VISOKOTONAC

Sonus faber “Arrow Point” DAD (Damped Apex Dome, sinteza klasične kupole i prstenastog pretvornika) 29XTR2. Dizajn Sonus fabera 29 mm moving coil driver. Novi neodimijski pogonski sustav omogućava ultra dinamičnu linearnost.

SREDNJETONAC

Sonus faber M15XTR. Sonus faber dizajn: 150 mm srednjetonac ultra dinamične linearnosti. CCAW žica koristi se na kompozitnoj zvučnoj zavojnici bez pojave vrtložnih struja. Dinamično linearan magnetski pogon sadrži trostruke Kellog/Goeller prstenove. Posebno dizajnirana membrana, izrađena od neprešane mješavine celuloze, Kapok, Kenaf i prirodnih vlakana, sušena je na zraku i pruža izrazito prirodan zvuk. Kako bi se dodatno spriječile rezidualne koloracije, korišten je viskozni površinski sloj. Korišteni su posebni koaksijalni anti-kompresori, dizajnirani s ciljem otklanjanja šupljinskih rezonancija i distorzija.

WOOFERI

Sonus faber wooferi W18XTR izravni su nasljednici 9” zvučnika iz Aide. Najistaknutiji aspekt woofera jest povezivanje high-definition zvuka, kao glavne prednosti sendvič-struktura, i zvuka srednjetonskog drivera. Cilj je postignut sendvič membranom koja kombinira jezgru od hi-tech sintaktičke pjene i vanjske ovojnice od celulozne pulpe. 1.5” zvučne zavojnice sa kontroliranjem vrtložnih struja, zajedno sa snažnim magnetskim pogonom, jamstvo su izvrsnih performansi, u smislu dinamike i linearnosti.

CROSS-OVER

Nerezonantna konstrukcija s progresivnom kosinom; optimizirani odaziv faze/amplitude pruža optimalne prostorno/vremenske performanse. Paracross topologija primijenjena je i na hi-passu visokotonca i na low-passu midwoofera, cross-over 250 hz – 2.500 Hz.

 

FREKVENCIJSKI ODZIV

35 Hz – 30.000 Hz, tuning port uključen.

OSJETLJIVOST

90 dB SPL (2.83 V/1m).

NOMINALNA IMPEDANCIJA

4 ohma

PREPORUČENA SNAGA POJAČALA

50W – 300W, without clipping.

DUGOROČNI MAKSIMALNI ULAZNI NAPON

(IEC-268-5)

22V rms.

FINIŠ

Prirodni orah ili grafitni finiš sa višestrukim slojevima ekološkog laka srednjeg sjaja

DIMENZIJE

1114 x 403 x 508 mm (HxWxD).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top