Sonus faber na sajmu Munich Hi End 2014 predstavlja novi i uzbudljivi projekt.

[three_fourth last=”no”]Kreiranje Olympica serije, predstavljene na prošlogodišnjem sajmu Munich Hi End, za Sonus faber je značila povratak korijenima tradicije. Sada, 2014. godine, poznata tvornica iz Vicenze vraća se na bavarski međunarodni sajam s novim projektom za svoju publiku.
Nakon tri godine rada, dizajniran je Lilium – novi high-end samostojeći zvučnik punog raspona, utemeljen na znanjima prikupljenim u procesu stvaranja Aida zvučnika.

DIZAJN
Snaga i elegancija. Dinamika i melodija. Punoća i prostor. Nježnost i žestina. Ravnoteža i kaos. Naizgled snažni kontrasti koji ostvaruju suživot u glazbi.
Zvučnici Lilium oblikovani su kako bi se utjelovili ti izraženi kontrasti u glazbi. Riječ je o sintezi dva oprečna elementa: dva različita identiteta od kojih je svaki nezavisan, a opet koegzistira s drugim unutar istog oblika.
Stvaranje oblika koji će sadržavati dva tako različita elementa bio je veliki izazov, kako s tehničkog, tako i dizajnerskog aspekta. Sve se temeljilo na potrebi da se pronađe novi način za spajanje velikog volumena potrebnog za reprodukciju vrlo niskih frekvencija i strukture koja je zadužena za reprodukciju onog glavnog dijela čujnog spektra.
Razdvajanje ova dva elementa je vizualno naglašeno korištenjem različitih materijala: fino obrađenog orahovog drva za prednji dio i vidno mekšeg kožnog materijala za stražnji dio.
Odlučili smo koristiti organski stil prirodnih oblika, i to je skupina zvučnika kojima Lilium pripada. Rezultat je svakako jedan korak naprijed u istraživanju stilskih i akustičkih značajki.

ELEKTROAKUSTIČKI PROJEKT
Lilium je sasvim očito naslijedio dosta DNA od Aide. Jedan od najvećih izazova za Sonus faber bio je kako prenijeti glavne tehnološke značajke našeg vodećeg modela na „mlađu sestru“, tako da rezultat bude praktična primjena.

Početna faza razmjene ideja dovela je do neočekivanih rezultata, i na kraju smo dizajnirali potpuno različit zvučnik nego što smo planirali; i zato je Lilium puno više od puke umanjene verzije Aide.

Lilium zvučnici su nužno vezani i uz ekskluzivni model Ex3ma; možemo reći da Lilium sadrži – iako manje vidljiv – genetski kod zvučnika kojim smo proslavili trideset godina povijesti Sonus fabera.

Lilium predstavlja sljedeći korak u našoj potrazi za oslobađanjem od vibracija i šumova. Na ovom smo području dosegli krajnost. U projektu koristimo drastična rješenja: jedno kućište za subwoofer, „no port noise“ pasivni radijator (naslijeđe modela Ex3ma), odvojeno od kućišta glavnih spektralnih radijatora. Osovina subwoofera i ABR-a postavljena je pod kutom od 90° u odnosu na glavnu osovinu drugih drivera, kako bi se izbjegla direktna/indirektna modulacija.

Driverske jedinice su potpuno nove i za njihov je dizajn i razvoj 100% zaslužan Sonus faber. I u ovom segmentu se slijedi glazbeni osjećaj koji svaki dan postaje sve više prepoznatljiv: novi 29mm DAD visokotonac mekane kupole i visoke brzine, novi srednjetonski driveri i midwooferi promjera 180 mm (isti promjer i slična struktura imaju za cilj kvalitetno spajanje dijelova raspona). I konačno, 11” subwoofer i pripadajući ABR također su posebno osmišljeni za ovaj model te zvučno optimizirani za reprodukciju vrlo niskih frekvencija.

Skretnica je zadržala neke od ključnih značajki skretnice iz modela Ex3ma.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

USTROJ
3.5-smjerni samostojeći zvučnici, ortogonalno ne-interaktivno dualno kućište, para-aperiodična bas refleks kutija sa Stealth Reflex sustavom na glavnom kućištu, podešeni pasivni radijator i Zero Vibration Transmission tehnologija u kućištu subwoofera, bez modulacija, na 90° i odvojeno od glavnog kućišta, stupnjevane niske frekvencije.

KABINET
Dizajn u obliku lire, plohe kabineta su progresivne debljine s trostrukim zaobljenjem, u prigušenoj konfiguraciji. Podstrukturna rebra strateški su raspoređena s ciljem potpunog eliminiranja neželjenih vibracija i kontrolu stojnih valova. Dvije spojnice (preuzete iz modela „The Sonus Faber“), tj. prigušivači vibracija CNC izrade od Avional aluminija (smještene na vrhu i dnu kabineta) učvršćuju vertikalnu strukturu i konzistentno smanjuju strukturalne mikro-vibracije koje dolaze iz ploha kabineta i pretvornika. „Anima legata“ sustav koristi se na inovativan način i obuhvaća strukturalna rebra kućišta subwoofera. Posebno konstruirana čelična šipka predstavlja mehaničko sučelje velike brzine, koncentrira preostale mikro-vibracije usmjeravajući ih na dualne prigušivače, dva različito podešena sklopa optimizirana za otklanjanje mikro-vibracija putem osciliranja u anti-fazi. Kućište subwoofera je odvojeno od glavnog kućišta kroz novi način primjene Zero Vibration Transmission tehnologije, odnosno suspenzijski sustav koji eliminira prijenos vibracija, otklanja akustičku povratnu vezu i širenje vibracija u prostoriji za slušanje. Usmjerenost glavnog kućišta i subwoofera je postavljena okomito tako da ne dolazi do intermodulacije.

VISOKOTONAC
Sonus faber Arrow Point DAD (Damped Apex Dome, sinteza klasične kupole i prstenastog pretvornika) H28 XTR-04. U Sonus faberu dizajniran je 28 mm moving coil driver sa zaštićenim vibracijski optimiziranim mehaničkim sučeljem. Ultra-dinamična linearnost postiže se uz pomoć novog neodimijskog pogonskog sklopa. Sklop je izveden sa akustičnom stražnjom komorom od prirodnog drva i mehaničkim anti-rezonatorom dizajniranim za ovu primjenu.

SREDNJETONAC
Sonus faber M18 XTR-04. Dizajn Sonus fabera -180 mm neodimijski magnetni sustav ultra-dinamičnih karakteristika. CCAW žica se koristi na kompozitnoj zvučnoj zavojnici bez pojave vrtložnih struja. Dinamično linearan magnetski pogon sadrži trostruke Kellog/Goeller prstenove. Posebno dizajnirana membrana, izrađena od neprešane mješavine celuloze, Kapok, Kenaf i drugih prirodnih vlakana pruža izrazito prirodan zvuk. Kako bi se dodatno spriječile rezidualne koloracije, korišten je viskozni površinski sloj. Na isti način kao i visokotonac, i srednjetonski driver je odvojen od glavne ploče skretnice i dizajniran u sinergiji s optimiziranom akustičnom komorom. Posebni koaksijalni anti-kompresor dizajniran je s ciljem otklanjanja šupljinskih rezonancija i distorzija.

WOOFERI
Sonus faber W18 XTR-16. Zaštićeni Sonus faber dizajn sastoji se od 180 mm lagane sendvič strukture konusa (jezgra od high-tech sintaktičke pjene i dvije vanjske ovojnice od presvučene celulozne pulpe) woofera, smještenog u akustično amorfnoj stealth reflex komori. Dizajniran sa posebnim ciljem kako bi se savršeno uklopio sa srednjetonskim driverom, te istovremeno zadržao apsolutnu definiciju u vlastitom rasponu: sendvič struktura s vanjskim ovojnicama od papirne pulpe ima isti zvučni karakter kao i konus srednjetonca. Long-throw pogonski sustav sa 1,5” zvučnom zavojnicom s kontrolom vrtložnih struja pruža brzinu, dobre performanse i linearnost.

INFRA WOOFER
Sonus faber SW26 XT-08. Zaštićeni Sonus faber dizajn sastoji se od 260 mm lagane kompozitne sendvič strukture konusa od tvrdog papira, velike čvrstoće i smještenog u akustično amorfnom kućištu sa pasivnim radijatorom. Snažni long throw pogon sa 2,5” zvučnom zavojnicom pruža ultra-dinamičnu linearnost. Kako bi se savršeno ugodile performanse u nižem rasponu i karakteristike prostorije, moguće je podesiti SPL infra woofera.

SKRETNICA
Nerezonantna konstrukcija; optimizirani odaziv faze/amplitude pruža optimalne prostorno/vremenske performanse. Paracross topologija. Impedancija na niskim frekvencijama kontrolirana je radi boljih performansi pojačala. Dvostruka stupnjevana funkcija prijenosa optimizirana za niske frekvencije i sučelje prostorije. Kriterij vrhunske kvaliteta korišten je pri izboru komponenti: Mundorf Supreme Silver/Gold/Oil kondenzatori, Jantzen induktori. Susretne frekvencije: 80Hz – 250 Hz – 2500Hz.

FREKVENCIJSKI ODZIV:
20 Hz – 35.000 Hz, Stealth reflex uključen

OSJETLJIVOST:
92 db SPL (2.83V/1 m)

NOMINALNA IMPEDANCIJA:
4 ohma

SNAGA:
100W – 800W, bez clippinga

DIMENZIJE:
160mm x 491mm x 705mm (VxŠxD).

MASA:
103 kg komad – neto
156 kg par – pakiranje

CIJENA:
Osnovna red & wood verzija finiša 364.800 kn + pdv = 456.000 kn
Ostale skuplje opcije finiša (white, black & gold) čekaju se 90 dana.[/three_fourth]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top