Sonus faber Il Cremonese

Novi klasični zvučnici iz poznate talijanske radionice

[three_fourth last=”no”]Posljednji zvučnici iz Sonus fabera nose naziv Il Cremonese, a riječ je o high-end 3.5-staznim samostojećim zvučnicima s već očekivanom tehničkom izvedbom visoke kvalitete i inovativnim dizajnerskim elementima. Petostrani kabinet kombinacija je lakiranog drva oraha, temperiranog stakla, kože i obrađenog crnog aluminija, a budući vlasnici moći će birati između crvenog finiša ili finiša u orahovom drvu.

Il Cremonese zvučnici dio su serije zvučnika koja se s razlogom ističe u katalogu proizvoda Sonus fabera – Homage Collection. S ostalim zvučnicima iz serije dijeli temeljne karakteristike i funkcije, a sam dizajnerski proces adaptacija je tehnologija iz projekta Lilium i drugih novijih modela. Samo ime Il Cremonese posveta je Antoniju Stradivariju i jednoj od njegovih najpoznatijih violina. Legendarna violina izrađena je u 18. stoljeću i ove godine slavi 300. obljetnicu. Nazvana je po prvom vlasniku (Joachim), no 1961. nadjenuto joj je novo ime „Il Cremonese“, kada je violina vraćena u grad Cremona kao dio stalnog postava Museo del Violino. Cremonese je jedan od najvažnijih instrumenata u povijesti talijanske gradnje violina, radi svog inovativnog dizajna i proporcija, kvalitete i dubine zvuka, divnih materijala i finiša.

Izvorni Sonus faber patenti i tehnologije, korišteni u modelu „the Sonus faber“ i novijim modelima, korišteni su u izradi Il Cremonese:

  • Stealth Reflex sustav – omogućava reduciranje dimenzija unutarnjeg akustičkog volumena dok istovremeno smanjuje distorzije, koriste se dva ortogonalna ulaza: jedan sa stražnje strane za midwoofer, i drugi u bazi, usmjeren prema podu, za woofere i infrawoofere;
  • Z.V.T. (Zero Vibration Transmission) sustav – služi za odvajanje kabineta zvučnika od poda i ostatka okoline, smješten je unutar šiljaka. Koriste se novi suvremeni materijali, elastomeri, koji omogućavaju jednostavnu konstrukciju i estetsku lakoću;
  • Gornje i donje police za prigušivanje (dampshelves) – dva masivna komada obrađenog Avionala (aluminijska slitina), a koji služe za prigušivanje mehaničke energije koju generiraju moćni driveri;
  • Staggered Low Frequencies Emission Technology sustav – po prvi put se ponovno koristi od projekta „the Sonus faber“, optimizira rad integriranih infrawoofera.

Driveri su od koncepta do izrade napravljeni unutar firme: visokotonac Sonus faber Arrow Point DAD (Damped Apex Dome), srednjetonac Sonus faber M18 XTR-04, wooferi Sonus faber W18XTR-12 (smanjena verzija Lilium woofera), a W22XTR-16 infrawooferi su novi projekt tvornice u Arcugnanu.

U skretnici je korištena Paracross topologija.

Kabinet Il Cremonese je peterostrani, a riječ je o novom dizajnu s formom romba/ dijamanta, kako bi se optimizirala strukturalna čvrstoća drvenih kabineta. Ponešto inspiriran oblikom Liliuma, Il Cremonese ima čiste linije i elegantni, minimalistički dizajn.

Lakirano drvo oraha, temperirano staklo, koža i obrađenog crnog aluminija materijali su koji su poveznica s novom Homage Collection. Zvučnici su dostupni u klasičnim SF verzijama finiša: crvena ili orahovo drvo.

Cijena ovih zaista posebnih zvučnika iznosi 299.000 kn.[/three_fourth]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top