Audio Research CD6 Compact Disc Player/DAC

Kombinacija visokorezolucijskog CD playera i hi-rez digitalno-analognog pretvarača u jednom kućištu

[two_third last=”no”]Uspjeh modela Reference CD9 pokazao nam je da ljubitelji glazbe i dalje strastveno koriste svoje zbirke CD-ova, dok istovremeno dodaju u sustave nove digitalne izvore kao što su računalni audio izvori. Upravo je to Audio Research imao u vidu prilikom konstruiranja solid-state CD6 CD-DAC-a. Riječ je o kombinaciji visokorezolucijskog CD playera i hi-rez digitalno-analognog pretvarača u jednom kućištu, tako da je CD6 savršena komponenta za suvremenu reprodukciju glazbe. Cijena uređaja će u Hrvatskoj iznositi 71.800 kn.

CD6 zamjenjuje model CD5, i nudi pregršt noviteta. Sadrži četiri digitalna ulaza, uključujući asinkroni USB 2.0HS, koaksijalni RCA i dva Toslink ulaza. Svi ulazi podržavaju rezoluciju od 24 bita / 192k. U CD6 je ugrađen Philips PRO2R transport, još uvijek najbolji CD mehanizam na tržištu s najkvalitetnijom reprodukcijom. Nastavljajući se na rješenja iz modela REF DAC i CD9, CD6 koristi četverostruke 24-bitne pretvarače koji rade u mono načinu rada te dvostruke glavne oscilatore za nabolje performanse; jedan za brzine uzorkovanja od 44.1/88.2/176.4 i drugi za brzine uzorkovanja 48/96/192kHz. Konverzija brzine uzorkovanja je dostupna za sve ulaze te omogućava reprodukciju na izvornoj rezoluciji ili preko povećanja brzine uzorkovanja, uključujući CD i USB. Nadalje, uređaj ima i digitalni filter za brzi ili spori rolloff.

Prednja ploča je identična kao na modelu REFCD9, sa zaslonom s lijeve strane. S desne strane se nalaze tri vertikalna LED zaslona s prikazom brzine uzorkovanja (192-176.4-96-88.2-48-44.1), ulazom (CD-RCA-USB-TOS1-TOS2) i opcijama Fast-Slow-Upsample-Power. Ispod LED zaslona nalazi se sedam metalnih tipki: Power, Previous, Play, Next, Pause, Stop i Input. Ručke i tipke su u uobičajenoj srebrnoj boji, a kućište i gornja ploča su crne boje. Pored digitalnih ulaza, sa stražnje strane nalaze se dva digitalna izlaza (AES/EBU i BNC), single-ended RCA i balansirani XLR izlazi, IR izlaz i 15A IEC strujni ulaz. Uz CD6 isporučuje se i metalni daljinski upravljač. Za korištenje USB 2.0HS ulaza potrebno je na računalo instalirati posebne ASIO drivere.

CD6 ima analognu fazu sa istosmjernom vezom i moćno regulirano napajanje. Budući da je riječ o solid state uređaju, CD6 se može postaviti u zatvorenu policu i koristiti kao digitalni centar.

Što se tiče zvučnih karakteristika, CD6 ima sposobnost reprodukcije i najsitnijih detalja uz izuzetnu dinamiku, kako na mikro, tako i na makro razini. Gornji je pojas širok, prozračan i čist, uz snagu i preciznost bas definicije i udara. Zvučna je pozornica vrlo životna, široka i bliska, te vjerno odražava ono što je zamislio inženjer zvuka. Poput analognih snimki, reprodukcija preko CD6 uvlači vas u samu izvedbu, ne samo note, uz rezoluciju i transparentnost koje služe isključivo glazbi.[/two_third]

3 comments

 1. Tom says:

  Može malo detaljniji opis razlika u zvuku u odnosu na CD5?

  1. mediaaudio says:

   Poštovani Tome, detaljnu recenziju uređaja iz časopisa Hi-fi News možete pročitati na https://www.absolutesounds.com/pdf/main/press/05:14_Hi_Fi_News4web.pdf

   1. Tom says:

    Hvala, hvala. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top