Media Audio

Sonus Faber

Sonus faber Ex3ma – zvučnici dostojni jubileja

Ograničena serija zvučnika za obilježavanje 30 godina postojanja

Sonus faber, kultni talijanski proizvođač high-end zvučnika u velikom je stilu proslavio 30 godina postojanja, uz predstavljanje novih zvučnika ograničene serije pod nazivom Ex3ma. Naziv je interpretacija izvornih Extrema zvučnika iz ranih 90-ih, dvosmjernog ustroja sa stražnjom pasivnom ABR driverskom jedinicom, postavljenih na dubokim stalcima. Ex3ma zadržava ova dva osnovna elementa, na što se nadograđuje suvremeni dizajn i najbolji dostupni materijali, vrhunskih specifikacija i tehnologije izrade. Dizajneri su svakako htjeli pokazati koliko je tehnologija materijala napredovala u zadnjih 25 godina. Kabinet je izrađen od karbonskih vlakana s dekorativnim drvenim panelima, a skulpturalni drveni dijelovi izrađeni su od crvene smreke iz šume Val di Fiemme – mjesta na kojem graditelji violina uzimaju građu za svoje instrumente. Korištene aluminijske slitine su najviše kvalitete, a u driverskim jedinicama se koriste materijali poput berilija i dijamanta. Shunyata, američki proizvođač high-end audio kabela odabran je za interno ožičenje.

Serija se sastoji od samo 30 pari zvučnika sa serijskim brojevima koji označavaju svaku godinu postojanja Sonus fabera. Nakon proizvodnje uništeni su kalupi u kojima su se radili karbonski dijelovi kabineta kako bi se budući vlasnici dodatno osigurali da posjeduju izniman raritet u svojoj slušaoni.

Uz cijenu od 30.000 €, Ex3ma je namijenjena kolekcionarima i ljubiteljima vrhunskog zvuka dubljeg džepa koji za cijenu jednostavno ne pitaju. Ex3ma će se moći vidjeti u svibnju na ovogodišnjem minhenskom High-End sajmu.

Tehničke specifikacije:
Frekvencijski raspon: 40 Hz – 40 kHz
Frenkvencijski rez skretnice: 2350 Hz
Osjetljivost: 88 dB SPL (2,83 V/1 m)
Nominalna impendanca: 4 Ohm
Preporučena snaga pojačala: 50 W do 300 W
Dimenzije zvučnika: 432 x 282 x 560 mm
Težina zvučnika: 18,6 kg (kom.)
Težina stalka: 22 kg (kom.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *