PS Audio DirectStream Junior

FPGA DAC + streamer

[two_third last=”no”]U travnju 2009. godine PS Audio je predstavio model PerfectWave, a pet godina kasnije na tržištu se pojavio i njegov nasljednik, DirectStream, prepoznat kao vrhunski uređaj i kod kupaca i kod recenzenata, što je potvrđeno nizom nagrada (Digital Product of the Year Stereophile, DAC of the Year TAS, Stereophile Recommended Component Class A+, DAC of the Year Hi-Fi+ 2015, itd.). Nažalost, kako je napredna FPGA i pure DSD tehnologija korištena u uređaju DirectStream izuzetno skupa, to se odrazilo i na cijenu uređaja. Nedugo nakon, PS tim je započeo raditi na razvijanju jeftinijeg modela pod nazivom “Junior”. Izmjene su rađene na kućištu, zaslon osjetljiv na dodir zamijenjen je jeftinijim OLED-om, a novi uređaj pruža 85% performansi izvornog DirectStream-a za znatno nižu cijenu: $3,999 (odnosno 36.900 kn u Hrvatskoj). Od ulaza, uređaj ima single I2S HDMI, AES/EBU, koaksijalni, asinkroni USB i Toslink ulaz. Kao i DirectStream, Junior povećava brzinu uzorkovanja signala sa svih ulaza na DSD prije obrade. Junior koristi iste digitalne preklopnike kao DS, i cjelokupni analogni put od FPGA do izlaza je balansiran, jedina je razlika što izlazna faza Juniora nije dualna/ diferencijalna. Od izlaza Junior ima par balansiranih XLR i par single-ended RCA.

Zvučne karakteristike oba uređaja su gotovo identične, zvuk je zaokružen, bogat, topao i prirodan. Oba uređaja imaju mogućnost reprodukcije Red Book CD-a na gotovo HD kvaliteti i otkrivaju ‘zakopana’ zvučna bogatstva iz audio zbirki.

U usporedbi s drugim DAC-ovima u toj klasi, DirectStream Junior je daleko iznad ostalih . DirectStream Junior radi na istoj FPGA arhitekturi kao i DirectStream, iako firmware nije identičan. Razlike na prednjoj ploči i na izlaznoj fazi uvjetuju različiti kod. DirectStream Junior ima mogućnost nadogradnje kao i DirectStream, iako su mehanizmi pohrane različiti. DirectStream ima pohranu nadogradnje na SD kartici, a Junior na USB stiku.

Recenzija: DAR

[/two_third]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top