Nova serija zvučnika MartinLogan Motion

Martin Logan je tijekom proteklih par mjeseci na niz događaja organiziranih u distributerskim trgovinama publici predstavio sedam novih modela iz serije Motion, a koja se sastoji od dva modela na stalcima, tri samostojeća zvučnika i dva centralna zvučnika. Brojčane oznake modela su zadržane iz stare Motion serije, s tim da je dodano malo slovo ‘i’ na kraju. U nastavku je kratki pregled po modelima.

Motion 15i
Dvostazni bookshelf zvučnik s bas-refleks kutijom. 1″ x 1.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. 5.25″ srednjetonac/woofer s aluminijskim konusom. (3.192 kn/kom)

Motion35XTi
Dvostazni bookshelf zvučnik s bas-refleks kutijom. 1.2″ x 2.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. 6.5″ srednjetonac/woofer s aluminijskim konusom. (5.260 kn/kom)

Motion 30i
Centralni zvučnik s bas-refleks kutijom. 1″ x 1.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. Dva 5.5″ srednjetonca/woofera s aluminijskim konusom. (6.008 kn/kom)

Motion 50XTi
Centralni zvučnik s bas-refleks kutijom. 1.2″ x 2.4v Folded Motion Transducer visokotonac. Dva 6.5″ srednjetonca/woofera s aluminijskim konusom. (7.888 kn/kom)

Motion 20i
Samostojeći zvučnik s bas-refleks kutijom. 1″ x 1.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. Dva 5.5″ srednjetonca/woofera s aluminijskim konusom. (6.764 kn/kom)

motion-40i-anglesMotion 40i
Samostojeći zvučnik s bas-refleks kutijom. 1″ x 1.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. 5.5″ srednjetonac s aluminijskim konusom. Dva 6.5″ srednjetonca/woofera s aluminijskim konusom. (8.644 kn/kom)

Motion 60XTi
Samostojeći zvučnik s bas-refleks kutijom. 1.2″ x 2.4″ Folded Motion Transducer visokotonac. 6.5″ srednjetonac s aluminijskim konusom. Dva 8″ woofera s aluminijskim konusom. (12.780 kn/kom)

motion-15i-lifestylePrema komentarima recenzenata, izazov s kojim se suočava ML je održavanje konzistentnog standarda kvalitete prilikom skaliranja na manje modele. Činjenica je da elektrostatski zvučnici, po kojima je ML globalno poznat, nisu baš primjereni za smanjivanje gabarita. Ono što je zajedničko svim modelima Motion serije je visokotonac koji je ponos Martin Logana: Folded Motion Transducer. Ima znatno veću površinu isijavanja od klasičnog i površina visokotonca nije ravna nego ima rebrastu strukturu, tako da kretanje tih rebara isijava zvuk. Linearno kretanje visokotonca je bitno manje od klasičnog kupolastog, pa samim time bitno je lakše postići iznimno linearno kretanje za zvuk s minimumom izobličenja. Modeli s oznakom “XTi” sadrže još veći visokotonac, između 8 i 10 puta veće površine od klasičnog 1” kupolastog. Aluminijski konusi u novoj seriji dobivaju nove konkavne pokrove za zaštitu od prašine, jače i čvršće za zaštitu od probijanja. Srednjetonski driver ima bolju suspenziju, a sve skretnice su Vojtko – namjera je da se kvaliteta iz Masterpiece i ElectroMotion modela zadrži i u entry-level dizajnu Motion modela. Sve u svemu, primjetna su određena poboljšanja, ali je dobar proizvod ostao i dalje dobar proizvod. Dostupni u tri verzije finiša (Matte White, Red Walnut i Gloss Black), zvučnici su se u novoj verziji malo odmakli od industrijskog izgleda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top