MQA: novi glazbeni format iz Meridiana

MQA objedinjuje tri ideala: studijsku kvalitetu zvuka, praktičnost i dosljednost

[three_fourth last=”no”]Britanska hi-fi tvrtka Meridian danas je objavila kampanju za promociju novog glazbenog formata pod nazivom MQA: Master Quality Authenticated. Iz Meridiana tvrde da će ovaj novi format iz temelja promijeniti pojam glazbene snimke – MQA je format koji su u Meridianu razvijali godinama, i sadrži sve zvukove iz originalne studijske snimke uz tako savršeno kodiranje da se može ‘streamati’ (ili preuzimati) neusporedivo brže od nekomprimirane hi-res audio datoteke.

Suosnivač Meridiana Bob Stuart kaže da MQA „objedinjuje tri ideala: studijsku kvalitetu zvuka, praktičnost i dosljednost. Koristi se sasvim novi koncept sažimanja biti izvorne snimke i prenošenja slušatelju, tako da smo sasvim sigurni da slušamo snimku identičnu master snimci“.

Pravovjerni audiofili tvrde da je jedini način da se na digitalni način postigne master kvaliteta zvuka preuzimanje ogromnih nekomprimiranih hi-res datoteka. Meridian pak tvrdi da nije tako – ako se napravi kao treba, datoteke se mogu komprimirati i smanjiti, a slušatelj će dobiti bolju kvalitetu reprodukcije.

Meridian iznosi sljedeće brojke: MQA zauzima stream od 1Mbps – isto kao i obična datoteka CD kvalitete, a to je dosta manje od 24-bit/96KHz hi-res audio streama, koji zauzima otprilike 4.6Mbps.

Na pitanje kako su to ostvarili, ekipa iz Meridiana odgovara da je dosada pažnja bila usmjerena jednako na frekvenciju koliko i na vremenski raspored, a oni su koristili novi pristup, i to zahvaljujući istraživanjima iz područja neuroznanosti i psihoakustike. U svakom slučaju je bit u vremenskom rasporedu podataka i načinu kodiranja, tako da će se MQA datoteke kodirati izravno s originalnih studijskih snimki.

Najzanimljivije je to što se MQA može isporučiti unutar već poznatih tipova datoteka kao što su ALAC (Apple Lossless), FLAC i WAV, i streamati kao PCM, isto kao podaci s CD-a, a u nešto lošijoj kvaliteti biti će dostupan i za mobilne uređaje. Glavni igrači iz svijeta audio industrije koji su se pojavili na predstavljanju naznaka su da postoji velika podrška za ovaj format, a više detalja saznat ćemo na CES-u početkom siječnja 2015.

[/three_fourth]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top