Magico: prestižni američki zvučnici

Američka tvrtka Magico na tržištu prestižnih zvučnika pojavila se prije nešto više od desetak godina, s jednim ciljem: redefinirati suvremeni dizajn zvučnika. Jedinstvena vizija konstruktora i dizajnera Alona Wolfa pretočena je u nekoliko serija zvučnika koji su se približili nedostižnom standardu savršene reprodukcije zvuka. Od početne zamisli do izvedbe, Magico zvučnici izrađuju se uz pomoć najsuvremenijih metoda računalnog modeliranja, precizne analize koja se izvodi u stvarnom vremenu i vrhunskih CAD zvučnih simulatora i emulatora.

Magico zvučnici su remek-djela industrije, bez premca i daleko iznad bilo kojeg custom zvučnika dostupnog na tržištu. Od izvornog Mini modela iz 2006. Magico je prešao put od titan drivera i kućišta od brezinog drva, preko nanotech drivera od karbonskih vlakana, visokotonaca od berilija i masivnih aluminijskih kućišta pa sve do M serije izrađene na platformi od grafenskih drivera, visokotonaca od berilija s dijamantnom presvlakom i kućišta izrađenih od kombinacije karbonskih vlakana i aluminija. Ono što se nije promijenilo je Wolfova potraga za savršenstvom.

Naravno, upitna je definicija savršenog: Magico zvuk je oduvijek usmjeren na potpunu eliminaciju distorzija; sve inovacije u izradi rezultirale su mjerljivim smanjenima šuma (iz drivera, skretnica i kabineta) i povećanjem razine rezolucije i transparentnosti. Savršeni Magico zvučnik je ‘ne-zvučnik’, zvuk koji je toliko čist i neobojen da ne osjećate ni jedan dio puta od izvora do uha. Ultra-transparentan i ultra-neutralan zvuk Magico zvučnika otkriva baš sve (to je rezultat preciznosti) i namijenjen je onima koji ne traže tople i mazne zvučnike koji će skriti mane izvora.

U nastavku se nalazi pregled modela koje će Media Audio imati u ponudi od početka 2019.

[tabgroup][tab title=”M3“]

Magico M3 je zvučnik inspiriran M-Pro zvučnicima izrađenim u limitiranoj seriji od 50 komada i s cijenom istaknutom u šest znamenki (dolara). Ako je M-Pro Magicov concept car, dizajnerska načela, način izrade i obrada materijala se prenose na M3. Konkretno, bočni panel M3 izrađen je od karbonskih vlakana, srednjetonski i bas driver od grafena, a 28 mm visokotonac od berilija s dijamantnom presvlakom. Pet drivera smještenih u kućištu od karbonskih vlakana i aluminija, s prigušnim panelima i unutarnjom aluminijskom strukturom tvore aerodinamičnu skulpturu i daju zvuk koji recenzenti nazivaju „mađioničarskim trikovima“.  (cijena na upit)

Recenzije
The Absolute Sound
hi-fi+
Audio Esoterica

Dave_M302901

[/tab][tab title=”A3“]

A3 je zvučnik koji je nešto bliži široj publici, iako donosi niz tehnoloških rješenja koja su do sada bila nedostupna u ovom cjenovnom razredu. Kućište s aluminijskim skeletonom, visokotonac od berilija, karbonske nano-grafenske kupole, neodimijski pogonski sustav i eliptična skretnica zajedno čine zvučnik koji bez kompromisa može nositi ime Magico. Kućište je izrađeno od aluminija klase 6061 T6 i sadrži služenu unutrašnju rešetkastu strukturu koja povećava čvrstoću i masu kućišta. Kalibrirano pod-kućište predstavlja optimalno okruženje za srednjetonski driver, tako da funkcionira bez ometanja iz stražnjeg pritiska bas drivera. Visokofrekvencijski pojas je proširen zahvaljujući novom dizajnu dijafragme od berilija s optimiziranom površinom kupole (28mm), inovaciji preuzetoj iz platforme M-Projecta. Konusi srednjetonskih drivera (6”) su izrađene od Multi-Wall karbonskih vlakana i sloja XG nano-grafena s optimalnim omjerom čvrstoće i mase te prigušnim karakteristikama. Sam konstruktor Alon Wolf za ovaj model tvrdi kako je sebi postavio ogroman izazov – zadržati sve temeljne karakteristike Magico zvučnika, ali ipak se približiti većem broju kupaca. (cijena na upit).

Recenzije
Soundstage! Ultra
HiFi+
Mono&Stereo

A3_Duo_52039

[/tab][tab title=”S1MKII“]

S1 Mk II je redizajnirana verzija osnovnog S1 modela, s elementima najnovijih inženjerskih dostignuća. Dizajnerska platforma S1 Mk II sadrži osnovne tehnologije koje su jedinstvene za Magico – aluminijsko kućište i zaštićeni dizajn drivera. Integrirano kućište S1 Mk II sastoji se od jednog komada ekstrudiranog aluminija debljine 3/8″ i promjera 12″. Vitko kućište je interno učvršćeno novom inovativnom tehnikom pričvršćivanja, uz korištenje naprednih materijala za prigušivanje i ljepila koja smanjuju rezonancije i povećavaju strukturnu stabilnost. Masivna gornja ploča obrađena je u elegantan 3D konveksni oblik kako bi se smanjila difrakcija kućišta i pojava stojnih valova. Detaljnost visokih tonova pruža 1’’ visokotonac s membranom od berilija s dijamantnom presvlakom. Performanse srednjeg spektra osigurava 7’’ mid-bas driver od karbonskih nanocijevi i nanografena – kombinacija 20% lakša i 300% tvrđa od materijala koji se koristi u izvornom S1. Novi neodimijski pogon značajno povećava učinkovitost rada S1 Mk2. S1 Mk II dostupan je u dvije verzije finiša: M-Cast i luksuzni M-Coat. (cijena: 169.900 kn)

Recenzije
Soundstage Hi-Fi
THE ABSOLUTE SOUND
HIFI+

[/tab][tab title=”S3MKII“]

S3 Mk II je model pozicioniran između S1 Mk II i S5 Mk II, s tim da ima sve napredne dizajnerske elemente modela S-serije Mk II, uključujući novi 9’’ bas driver s najnižim izmjerenim vrijednostima distorzija, nastao primjenom rješenja iz ograničene serije M-Project. Detaljnost visokih tonova pruža 1’’ visokotonac s membranom od berilija s dijamantnom presvlakom. Novo aluminijsko kućište za magnetni sklop smanjuje ukupne rezonancije i poboljšava izolacijske parametre za sklop visokotonca. Zvučna zavojnica omogućava niske razine izobličenja i optimalne rezne frekvencije koje poboljšavaju integraciju drivera sa srednjetonskim driverom. Izvanrednu reprodukciju u srednjem spektru osigurava 7’’ mid-bas driver od karbonskih vlakana i sloja XG nanografena – kombinacija 20% lakša i 300% tvrđa od prethodnog materijala koji se koristi u izvornoj S seriji. Pod-kućište je izrađeno je od posebnog polimernog materijala čini optimalnu okolinu za rad srednjetonca. Duboke, snažne i precizne niske frekvencije pružaju novi 9-inčni Magico bas driveri, a moćni magnetski sklop kontrolira 5” titrajnu zavojnicu od čistog titana koja ima linearni pomak od ½” i pruža čistu i neizobličenu razinu zvučnog tlaka do 112dB @ 50Hz / 1-metar. Integrirano kućište S3 Mk II sastoji se od jednog komada ekstrudiranog aluminija debljine 3/8″ i promjera 12″. Masivna gornja ploča obrađena je u elegantan 3D konveksni oblik kako bi se smanjila difrakcija kućišta i pojava stojnih valova. Sva četiri drivera S3 Mk II akustički su integrirana pomoću Magico Elliptical Symmetry Crossover topografije, uz korištenje najsuvremenijih komponenti tvrtke Mundorf iz Njemačke. Mreža razdvajanja maksimizira širinu frekvencijskog pojasa frekvencije uz očuvanje fazne linearnosti i smanjenje intermodulacijskih distorzija. (cijena na upit)

Recenzije
SOUNDSTAGE
THE ABSOLUTE SOUND
HI-FI+

S3_studio

[/tab][/tabgroup]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top