Lyra Etna zvučnica audiofilske klase najavljena je kao model koji će zamijeniti slavnu zvučnicu Titan. Od početka su inženjeri u Lyri sebi zadali ne baš tako lak zadatak… U Etni se koriste posebna dizajnerska rješenja kako bi se otklonile rezonancije. Ne samo smanjile, već sasvim otklonile. Novi model donosi veliki broj poboljšanja (nažalost, to se odrazilo i na cijenu), no osjetni su pomaci u transparentnosti, eliminacija distorzija i izuzetna preciznost.

[two_third last=”no”]Središnja struktura zvučnice Etna izrađena je od čvrstog titana, no za razliku od modela Atlas (i modela Titan i) središnja jezgra je obavijena vanjskim kućištem izrađenim od visoko-poliranog aluminija avio klase i anodiziranim u sjajnom crnom finišu. Dva dijela zvučnice sastavljena su press tehnikom, sa osovinama za kontrolu rezonancija i umecima za vijke od nehrđajućeg čelika, s tim da je sam pristup korištenja različitih materijala sličan dvodijelnoj konstrukciji zvučnice Skala, no ovdje je dodatno povećana čvrstoća i kapacitet prigušenja. Prednost takve slojevite strukture jest ta da zvučni potpis jednog materijala ne definira zvuk cijele zvučnice.

Asimetrični dizajn zvučnice Etna u biti predstavlja otklon u nosaču prednjeg magneta tako da se ne nalazi u ravnini sa sklopom nosača igle zvučnice, te se uspostavlja direktna veza između sklopa nosača igle zvučnice i glave tonske ručice. Vibracije se učinkovito otklanjaju nakon pretvorbe u električni signal, čime se potiskuju i rezonancije koje bi se inače manifestirale kao zvučna koloracija.

Etna zadržava nosače zavojnice u obliku slova X, kao i u modelu Atlas. U usporedbi sa standardnim nosačima zavojnice, oblik slova X omogućava svakom kanalu autonomiju, čime se povećava konzistentnost i trackinga i usklađivanje kanala, dok se isto tako poboljšavaju vrijednosti razdvajanja kanala radi smanjenja preklapanja signala. New Angle tehnologija mehanički namješta (pre-bias) signalne navoje tako da su perfektno usklađeni prema zadnjim i prednjim magnetima za vrijeme reprodukcije vinila. Ta tehnologija izravnava moguće diskrepancije u vertikalnom i horizontalnom usklađivanju i omogućava navojima da se kreću jednako u svim pravcima za optimalnu reprodukciju.

Specifikacije:

Tip: srednja masa, srednja komplijansa, MC zvučnica niske impedancije
Igla: Lyra igla dugog otiska i varijabilnog radijusa, dijamant s linijskim kontaktom (3μm×70μm)
Nosač igle zvučnice: čvrsti boron obložen dijamantom sa kratkom suspenzijom, izravno postavljen na tijelo zvučnice
Zavojnice: 2-slojne, 6 N bakar visoke čistoće, nosači zavojnice od kemijski pročišćenog željeza visoke čistoće, samo-impendancija 4.2 ohma, 11μH induktivnost
Izlazni napon: 0.56 mV@5 cm/sek, od nula do vršne vrijednosti, 45 stupnjeva
Frekvencijski raspon: 10 Hz~50 kHz
Razdvajanje kanala: 35 dB ili više na 1 kHz
Komplijansa: približno 12×10 cm/dyne na 100 Hz
Vertical tracking angle: 20 stupnjeva
Vijci za postavljanje zvučnice: 2.6 mm 0.45 pitch JIS standard
Masa zvučnice (bez pokrova za iglu): 9.2 g
Udaljenost od otvora za nosače do vrha igle: 9.5 mm
Preporučena gazna sila: 1.65~1.75 g (1.72 g preporučena)[/two_third]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top