Etna λ Lambda ima strukturu jezgre od titana strojno obrađenu s neparalelnim površinama kako bi se spriječile unutarnje refleksije, ali za razliku od Atlasa (i ranijeg Titana), titanijska struktura je spojena sa sada smanjenim, asimetričnim, crno anodiziranim duraluminijskim kućištem koje se kao slagalica vrlo precizno uklapa preko jezgre. Zbog kontrole rezonanci na jezgru i tijelo su dodane šine od bronce i nehrđajućeg čelika koje se pod pritiskom spajaju u prednapregnutu strukturu složenih unutrašnjih oblika a bez šupljina. Ovaj konstruktivni sloj dramatično smanjuje rezonantni potpis svakog materijala i stvara strukturu daleko neutralnijeg zvuka od standardnih rješenja. Ujedno, velika krutost kućišta pogoduje tranzijentima,  dinamici i rezoluciji.

Etna λ Lambda koristi dvostruki magnetski sustav: boronski cantilever (obložen dijamantom) i Lyra-dizajniran stylus (linijski kontakt promjenjivog radijusa). Lyra ostaje jedini proizvođač zvučnica koji montira cantilever direktno u tijelo zvučnice kako bi stvorio krutu, besprijekornu vezu između cantilever sklopa i headshella ručke. Zašto? Linearni pretvarači kao što su gramofonske zvučnice inherentno su neučinkoviti uređaji, reda veličine 5 -10%. Drugim riječima, od vibracijske energije koja ulazi u zvučnicu iz LP utora, samo 5-10% će se pretvoriti u električni signal. Unutarnji sustav prigušivanja raspršit će nešto od preostalih 90 do 95% ali velik dio viška vibracijske energije odrazit će se unutar zvučnice stvarajući unutarnje refleksije i općenito smanjenje vjernosti. Ovo je lako čuti s mnogim zvučnicama – pustite visoko modulirani LP s isključenim pojačalom i približite uho ulošku. “Govor igle” koji čujete je višak vibracijske energije koja se ne kontrolira ispravno. Etna λ Lambda izravno montiran cantilever pomaže u provođenju ovog viška vibracijske energije u headshell gdje se raspršuje unutar veće mase ručice i postolja gramofona.

Još jedna snaga dizajna su Etna λ Lambda visokoučinkovite signalne zavojnice u obliku slova X, dodatni atribut koji dijeli s vodećim Atlasom. U usporedbi s tradicionalnim kvadratnim zavojnicama, X-oblik omogućuje svakom kanalu da radi s većom neovisnošću jedan o drugom, dajući bolji tracking, bolju separaciju kanala i niža crosstalk izobličenja. Iako postoje i postojale su druge X-coil zvučnice, njihove su prednosti bile popraćene slabom učinkovitošću ili zahtijevaju visoku unutarnju impedanciju i/ili imaju nizak izlazni napon.

Kako bi prevladala ovu slabost, Lyra je provela pažljivo istraživanje zavojnica X-core, koristeći kombinaciju matematičke analize i praktičnog eksperimentiranja. Ishod programa analize bio je vrlo specifičan oblik i dimenzije X-jezgre koji ne samo da su imali veću učinkovitost od bilo kojeg prethodnog uloška s X-jezgrom, već su i nadmašili učinkovitost Lyrinih ranijih dizajna zvučnica s kvadratnom zavojnicom.

Lyra’s New Angle tehnologija mehanički prebiasira zavojnice na način da su savršeno poravnate s prednjim i stražnjim magnetima tijekom LP reprodukcije. To omogućuje optimalno pomicanje zavojnica u svim smjerovima za vrhunsku reprodukciju bez izobličenja.

Rijetko spominjan, ali ključni faktor u definiranju performansi i zvuka phono zvučnice je sustav ovjesa i dampiranja. Materijali, dimenzije i konstrukcije cantilevera utječu na zvuk na specifične načine te ako damping i ovjes nisu odgovarajuće projektirani zvuk i performanse neće biti optimalni.

Za Lyrine modele New Angle nakon 2008. (Delos, Kleos, Etna, Atlas) razvili smo prednapregnute dampere prema dolje kada je u položaju mirovanja pa će primjena vertikalne tracking sile (VTF) donijeti kut zavojnice u ravninu s magnetima kada je zvučnica u položaju za sviranje. Naše kontinuirano istraživanje dampera i sustava ovjesa dovelo je do sljedeće razine – Lambda.

Lambda odvaja dampere New Angle patrona u ravne elastomerne diskove i dodatni potporni jastuk koji služi kao element prednaprezanja. Ovakva podjela omogućuje korištenje više specijaliziranih materijala koji bolje odgovaraju njihovim pojedinačnim zadacima.

Lambda Atlas i Etna time nastavljaju s prednostima “New Angle” zvučnica (zavojnice i magneti postaju poravnati kada je uložak u položaju za sviranje), dok su stabilnost i performanse značano poboljšani.

Lambda poboljšanja odnose se i na modele s jednim slojem zavojnice (Atlas SL, Etna SL) i na standardne modele s dvostrukim slojem zavojnice (Atlas, Etna). Također i za modele Atlas Mono i Etna Mono.

 

Osnovne specifikacije za Lyra Etna λ Lambda
Tip: Srednja težina, srednje komplijansa, moving coil zvučnica niske impedancije
Impedancija 4,2 ohma
Induktivitet 11 μH
Izlazni napon: 0,56 mV@5 cm/sek (CBS testni zapis)
Frekvencijski raspon: 10 Hz~50 kHz
Razdvajanje kanala: veće od 30dB na 1kHz
Komplijansa: Pribl. 12×10 cm/din na 100 Hz
Težina: 9,2 g
Tracking: 1,62 – 1,72g

Više informacija na linkovima:

https://lyraanalog.com/etna.html

https://lyraanalog.com/atlas.html

https://lyraanalog.com/news-reviews.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top