Audiovector je jedna od danskih hi-fi tvrtki koja je postala poznata po dodatnoj usluzi koju pruža uz svoje zvučnike, a to je upgrade uređaja koji su nabavljeni kod njih. Riječ je o dodatnoj vrijednosti za kupce koji su izdvojili velike svote novca za high-end zvučnike koji nose potpis Olea Klifotha, osnivača i glavnog inženjera tvrtke koji je odgovoran za većinu tehnoloških rješenja koja čine osnovu Audiovectorovih zvučnika: ADC (Active Direct Concept), IUC (Individual Upgrade Concept), LCC (Low Compression Concept), SEC (Soundstage Enhancement Concept) i NES (No Energy Storage). Rezultati koji slušatelj može čuti su prepoznatljivost Audiovector zvuka: brzina, izravnost i dinamika.

Audiovector je na prošlogodišnjem sajmu Munich High-End predstavio novu seriju, ovaj put bez opcija upgradea i svakako dostupniju široj publici, što se tiče cijene. Riječ je o QR1 standmount i QR3 floorstanding modelima. Prvi komentari iz audiofilskog tiska su se složili da baš ništa kod ovih zvučnika ne zvuči ‘jeftino’. QR serija nasljeđuje popularnu seriju Ki, QR3 je 2,5-stazni model s tri drivera, a QR1 je dvostazni model. Dizajn potpisuje Oleov sin Mads Klifoth, koji za QR seriju kaže:

„Želio sam napraviti zvučnik koji poštuje naslijeđe Audiovectora, zvučnik koji pruža kvalitetu i vrijednost te zvuk koji će se svidjeti i širem krugu slušatelja.“

Osnovni detalj za ‘pristupačni high-end’je trakasti visokotonac, a u QR 1 se nalazi Gold Leaf Air Motion Tweeter (AMT) preuzet iz vodećeg modela R11 Arreté, zajedno s dvostrukom stražnjom komorom za smanjenje kompresije. 150mm mid/bas driver nije ništa manje impresivan – u Audiovectoru ga nazivaju ‘Pure Piston’, sastoji se od konusa sa sendvič slojevima aluminija s vlaknima i pjenastim ljepilom. Mid-bas driver je izvrstan za reprodukciju viših frekvencija nego što je to slučaj sa standardnom jedinicom, tako da je prijelaz na trakasti visokotonac jednostavnije i nije potrebno posebno ujednačavanje u skretnici. Još jedna zgodna značajka je reflex port pri dnu pregrade za smanjivanje rezonanci, što omogućava i jednostavno smještanje zvučnika, tako da je QR 1 pravi bookshelf model.
QR3 je 2,5-stazni model s istim driverskim jedinicama, s tim da jedna služi kao bas jedinica (400Hz), druga služi kao mid-bas driver (3kHz) a visokotonac preuzima raspon do 150kHz. QR3 ima sjajan raspon, uz napomenu da se mora koristiti uz kvalitetno pojačalo.

Oba modela možete poslušati u Dobrom zvuku Split kao demo, a cijene modela su:
QR1    7.499 kn
QR3  13.499 kn

Kompletni cjenik za sve Audiovector modele možete preuzeti na sljedećem linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top