USB filter

[three_fourth last=”no”]Novi uređaj iz AudioQuest-a ima dvije funkcije: JitterBug je linijski USB (VBUS) i filter signala (podataka). JitterBug se u tehnološkom smislu nastavlja na nagrađivani i vodeći uređaj u svojoj kategoriji – DragonFly USB DAC te kvalitetne USB, Ethernet, FireWire i Thunderbolt digitalne interkonekcijske kabele, i sljedeći je korak u razvoju visokokvalitetne reprodukcije iz računalnih izvora.

Iako je USB (uz Ethernet) postao jedno od dva najvažnija i najšire prihvaćena sučelja u eri razvoja računalne audio reprodukcije, ima i svoje karakteristične mane – odnosno šumove koji smanjuju kvalitetu signala. Svi uređaji poput prijenosnih računala, telefona, NAS servera i specijaliziranih glazbenih servera inherentno generiraju značajne količine šuma i parazitnih rezonancija. Isto tako, veliki broj računala (osim prijenosnih, koji moraju zadovoljavati stroge sigurnosne standarde) često na putu signala dodaje određenu količinu RFI i EMI zagađenja—i sve to lako pronalazi put do vaših USB kabela i do vašeg audio sustava. Šumovi i interferencije imaju brojne negativne učinke. Digitalni sklopovi koji su zagađeni šumom imaju povećani jitter (nestabilnost i netočnost prijenosa signala vezanu uz dimenziju vremena) i javljaju se greške u prijenosu paketa podataka. Rezultat su distorzije koje se manifestiraju kao plošan i iritirajući zvuk. Analogni sklopovi koji su zagađeni šumom daju zvuk smanjene dubine, topline i razlučivosti.

AudioQuest nudi rješenje za otklanjanje ovih smetnji. Dvostruko sklopovlje JitterBug-a smanjuje neželjene šumove i neželjene rezonancije. Isto tako se smanjuje jitter i greške u prijenosu paketa podataka (u nekim slučajevima se greške u prijenosu paketa podataka u potpunosti eliminiraju.) Rezultat je čišći i ugodniji zvuk, kako glazbene, tako i vokalne komponente – ukratko, bolji audio doživljaj.
Uređaj je nešto manji od DragonFly USB DAC-a, ima USB (muški) spoj s jedne strane i USB (ženski) spoj s druge strane. Za sve one koji već posjeduju DragonFly, JitterBug je zgodan dodatak: jednostavno spojite JitterBug na jedan od USB ulaza na računalu i uključite DragonFly na USB ulaz JitterBug-a.

AudioQuest-JitterBug-wideJitterBug je mnogo više od partnera za DragonFly. Predviđen je za višestruke primjene u okviru USB standarda: JitterBug se može koristiti s vanjskim USB DAC-ovima, od bazičnih do složenih modela. JitterBug se spaja na USB ulaz i preko USB kabela povezuje na DAC.
Većina računala ima više od jednog USB ulaza. Za dodatno poboljšanje zvuka sustava, drugi Jitterbug se može spojiti paralelno (ali ne u seriji) s prvim. Poboljšanje je osjetno preko aktivnog audio ulaza, bez obzira je li drugi JitterBug spojen na prazni USB ulaz, ili se koristi u seriji s nekim drugim perifernim uređajem, npr. pisačem. Napomena: Ne preporučamo spajanje više od dva JitterBug filtera po jednoj USB sabirnici.

Ako niste sigurni koliko USB sabirnica ima na uređaju, radije pretpostavite da postoji samo jedna sabirnica i koristite samo dva JitterBug-a. JitterBug se može koristiti i s mobilnim telefonima, prijenosnim medijskim uređajima, USB perifernim uređajima i mrežnim uređajima za pohranu i streaming. Većina receivera, DAC-ova, i auto akustike podržavaju USB ulaze koji su kompatibilni s iOS i Android uređajima, tako da korisnici mogu koristiti svoje mobilne telefone ili USB prijenosne memorije kao audio izvore. Već nakon prvog uključivanja JitterBug-a na USB ulaz, reprodukcija s takvih uređaja se značajno poboljšava. U slučajevima kad periferni uređaji koji proizvode šumove (pisač, kamera, vanjski disk) moraju biti spojeni na računalo, JitterBug se može koristiti u seriji s perifernim uređajem.

Isto tako, streaming uređaji, NAS uređaji i routeri koji imaju USB ulaze mogu imati koristi od filtriranja šuma preko JitterBug-a—bez obzira je li na taj ulaz spojen neki uređaj.

U srži, dvostruko sklopovlje JitterBug-a osjetno smanjuje šum i titraje koji zagađuju i protok signala i napajanje USB ulaza. Kao što je to slučaj općenito u svijetu audio tehnike, učinci JitterBug-a na zvuk sustava variraju, ovisno o spojenoj opremi i primjeni. Svakako se preporuča isprobavanje različitih opcija povezivanja. Rezultati će pokazati da će se trud isplatiti.
Uz skromnu cijenu od 390 kn, uređaj je dostupan širokom krugu kupaca, tako da vjerujemo da će se mnogi od njih odlučiti za jedan, ili dva Jitterbug-a.

JITTERBUG
• Za korištenje s računalom ili USB DAC-om
• Za korištenje s računalnom periferijom, mobilnim telefonima i medijskim uređajima i mrežnim uređajima za streaming i pohranu
• Smanjuje šum i titraje koji zagađuju i protok signala i napajanje USB ulaza
• Osjetno smanjuje jitter i greške u prijenosu paketa podataka
• Poboljšava se dinamički kontrast, toplina i razlučivost[/three_fourth]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top