AudioQuest DragonFly Black & Red

Novi DAC-ovi iz AudioQuest-a

[three_fourth last=”no”]Četiri je godine prošlo nakon što se na tržištu pojavio prvi DragonFly (v1.0), uređaj koji je promijenio koncepciju DAC-a. Za cijenu od samo 249 eura, kupci su dobili skupe i kvalitetne performanse, i uređaj je postao stekao popularnost širom svijeta, kao savršen uvod u svijet kvalitetne reprodukcije glazbe iz računalnog izvora. Otprilike 18 mjeseci kasnije, pojavila se i nova verzija ‘vilinskog konjica’, v1.2 po cijeni od samo 149 eura, s osjetnim poboljšanjima u čistoći i kontroli zvuka.
Početkom godine na sajmu CES AudioQuest je najavio dva nova DragonFly uređaja koja donose daljnja poboljšanja i bolju kvalitetu zvuka, i kompatibilni su s Apple i Android™ mobilnim telefonima – DragonFly Black & Red. U suradnji s tvrtkom Microchip Technology, AudioQuest je razvio novi visokokvalitetni USB mikrokontroler (ulazni procesor DAC-a) koji ostvaruje bolji omjer signala i šuma i troši značajno manje el. energije. Potrošnja je manja za 77% u usporedbi s mikrokontrolerom modela DragonFly v1.2, i novi Microchip MX mikrokontroler omogućava kompatibilnost sa Apple i Android pametnim telefonima i tabletima. Za korištenje s Apple iOS uređajima, potreban je Apple Lightning to USB Camera Adaptor, a za korištenje s Android uređajima Made for Android (OTG) adapter, npr. AQ DragonTail USB Adaptor za Android uređaje.
Iako DAC čipovi u DragonFly Black i Red imaju zavidne mogućnosti, obrada je ograničena na 24 bita/96kHz. Iz tog je razloga DragonFly jednostavan, kompatibilan s računalima itd. i nema potrebe za instalacijom novih drivera. U uređajima se nalaze poboljšani 32 bitni ESS Sabre DAC čipovi, 9010 u modelu Black i 9016 u modelu Red, s tim da je fazno filtriranje smanjeno na minimum kako bi se postigao prirodniji i autentičniji zvuk. U modelu DragonFly Black nalazi se isti headphone amp i analogna kontrola jakosti zvuka kao u modelu DragonFly 1.2, dok DragonFly Red ima najnoviji ESS headphone amp i bit perfect digitalnu regulaciju jakosti zvuka koja se nalazi na 9016 DAC čipu. Riječ je o sofisticiranom rješenju koje jamči maksimalnu vjernost izvoru i dinamički kontrast.
DragonFly Black ima izlaz na 1.2 V, što je dovoljno za štedljivije slušalice, dok Red ima izlaz na 2.1 V i kompatibilan je s širim rasponom slušalica.

Cijena modela DragonFly Black iznosi samo 770 kn, a jači i kvalitetniji DragonFly Red stajati će 1.540 kn.

DRAGONFLY BLACK & RED
• Reprodukcija svih glazbenih datoteka: od MP3 do high res
• Kompatibilan s Apple i Windows osobnim računalima, iOS i Android uređajima (Apple Camera Adapter ili Made for Android/OTG adapter)
• Asynchronous Class 1 USB data transfer preko Streamlength™ protokola
• Fiksni izlaz za preamp ili AV receiver

DRAGONFLY BLACK
• Srednja jakost izlaza (1.2 V) za široki raspon slušalica
• 32 bitni ESS 9010 DAC
• Analogna regulacija jakosti zvuka

DRAGONFLY RED
• Visoka jakost izlaza (2.1 V) za gotovo sve slušalice
• 32 bitni ESS 9016 DAC
• Bit perfect digitalna regulacija jakosti zvuka[/three_fourth]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top